Hvad er det nu lige, en smoking er, og hvornår skal man bruge den? Læs guiden om smoking til mænd og bliv klogere på det hele.

Det er et helt specielt outfit, der kun bruges i ganske få sammenhænge. Omend det er et sæt, som alle mænd bør eje. Få et godt indblik i vores guide.

Smoking er lige lidt finere på den

Det kan være vært at finde forskellen på jakkesæt og smoking, men der er skam nogle, og de er ganske enkle og nemme at se, når blot man ved det. Men som udgangspunkt kan man sige, at en smoking ligger i en liga over jakkesættet.

Mange bruger jakkesæt på arbejde, men hvis de troppede op i en smoking, ville man nok lige rynke på brynene, da det er noget man kun bruger til de aller fineste og mest festlige begivenheder. Her er tre åbenlyse forskelle på de to outfits:

  • Revers i satin
    En smoking har revers i satin eller i silke. Og hvad er så revers?, tænker du måske, med god gund. Revers er det brede ombuk på kanten af jakken, som sidder på hver sin side af midteråbningen. Det er herpå, man sætter brystbuketten, når man skal giftes, og derfor hedder det en revers blomst.
  • Hvid skjorte
    Hvor mange vælger at kombinere et jakkesæt med en farvet eller mønstret skjorte, er det traditionel kun en hvid skjorte, der fungerer til en smoking.
  • Ingen slids
    En smokingjakke har typisk ingen slidser, og den er derfor mere lukket til end f.eks. en blazer eller jakkesætsjakke.

Et alternativ hvor du rammer imellem de to outfits, er at tilføje en vest. Det vil gøre jakkesættet lidt pænere og fint på den, men uden det bliver til en smoking.

Læs også: Jakkesæt med vest

Farver på smokings

Som udgangspunkt skal du holde dig til farven sort, når det kommer til smokings. Det er nemlig en klassisk ting, og dem skal man ikke pille for meget ved. Men der er dog få undtagelser, som er set før, og som virker godt.

I mange lande i syden er det ikke unormalt, at jakken er hvid. De gør sig særlig godt til sommerbryllupper, hvor de understreger den sommerlige, romantiske stemning, men stadig udsender et festligt og maskulint signal.

En anden farve, der efterhånden er ved at være meget klassisk også, er midnatsblå. Det kølige farve er til både smokingbukser -og jakken, og det gælder stadig er skjorten skal være hvid. Derudover er det som udgangspunkt en butterfly, du skal bruge, og ikke slips, som bruges til jakkesæt.

Der er ingen tvivl om, at brylluppet er anledningen hvor smokingen bruges mest og specielt som brudgom, vil det være et glimrende valg. For de fleste brudgomme vil ønske at adskille sig fra mange af de øvrige mandlige gæster – det gør du ved at fravælge jakkesættet til brylluppet.